הסכמי שכירות
חושבים לעבור דירה? יש בבעלותכם דירה? משכירים/שוכרים? אולי נצליח לחדש לכם ועוד תופתעו.
ריכזנו עבורכם כמה טיפים חשובים טרם חתימת הסכם שכירות.
חרף העובדה שהסכם שכירות הוא איננו עניין של מה בכך, רובנו נוטים לעבור עליו לא יותר מפעם אחת.
אז בואו ונעשה לכם קצת סדר ונסביר תחילה בפשטות כי- הסכם שכירות הוא חוזה משפטי לכל דבר שנחתם בין בעל נכס (משכיר הדירה), לבין דייר (שוכר הדירה), ובו מפורטות החובות והזכויות של הצדדים הנוגעות לנכס, בין היתר, הסדרי התשלומים, ביטחונות לתשלומים (ערבויות), מי יהא אחראי לתיקון הנזקים בנכס, מועד פינוי הנכס וכדומה.
כמה טיפים חשובים עבורכם, טרם חתימתכם על הסכם שכירות:
1. הכירו את בעל הדירה- ישנה חשיבות רבה לכך שאנו מקבלים תמורה הוגנת ונאותה עבור שכר הדירה אותו אנו משלמים. וכמובן, מה יותר חשוב מבעל דירה הגון?
2. נוסח הסכם השכירות- אנו מניחים כי נתקלתם לא פעם במגוון דוגמאות להסכמי שכירות "סטנדרטים"באינטרנט. עם זאת, לכל הסכם שכירות, ישנם מאפיינים ייחודים משלו, ולכן מומלץ להימנע מעריכת הסכם באמצעות תבנית סטנדרטית הקבועה מראש.
לעניין זה, תפקידו של עורך הדין המתמחה בעריכת הסכמי שכירות, הוא לנסח הסכם שכירות אשר יהא מותאם למידות הצדדים, ואשר משרת ומעגן את הזכויות והאינטרסים הלגיטימיים של שני הצדדים במסגרת החוק.
3. תיעוד הדירה- לא פעם אנו נתקלים במקרים בהם לאחר תקופה מסוימת, מתגלה ליקוי כלשהו בדירה השכורה, אך אין בידכם כל ראיה לכך שה"נזק" נגרם שלא על ידכם. לכן, אנו ממליצים לכם לצלם את הדירה ולתעד את מצבה, טרם מעברכם להתגורר בה וטרם העברת ציודכם האישי אליה. וזאת, במטרה למנוע מצב שבו תידרשו לתקן/לסייד דבר מה, שכבר היה לקוי מבעוד מועד.
4. בדקו ליקויים ופגמים- טרם החתימה על הסכם שכירות, אנו ממליצים לבדוק כי כלל המערכות, התשתיות, המתקנים והאביזרים פועלים כסדרם בדירה, ללא כל ליקוי או פגם, לרבות: צנרת תקינה, מוצרי חשמל תקינים, מזגנים תקינים, תקינות המקלחות, השירותים והברזים, תקינות החלונות וכדומה.
5. הארכת תקופת השכירות- ישנה חשיבות רבה לכך, שהסכם השכירות יכיל בתוכו סעיף של אופציה להארכת תקופת השכירות בתקופה נוספת. בהתאם לכך, חשוב כי בהמשך לסעיף הנ"ל, יצוין כי במידה ואכן תהיו מעוניינים בהארכת תקופת השכירות- יחולו עליה בהתאם, בדיוק אותם התנאים אשר סוכמו וחלו בתקופת השכירות הראשונה, לרבות דמי השכירות הקבועים בהסכם המקורי או לחלופין עליה באחוז מסוים המקובל על הצדדים.
6. ערבויות ובטוחות- במרבית המקרים, אין היכרות מוקדמת בין המשכיר לשוכר הדירה, ולכן חשוב לנקוט במשנה זהירות בסעיפים הנ"ל. על מנת לוודא ולהבטיח שאכן שוכרי הדירה יעמדו בתשלומי שכר הדירה, נהוג וידוע לכל, כי משכיר הדירה יפנה אליכם בדרישה לקבל בטוחות, לרבות שיק ביטחון, ערבויות וכדומה.
באם הנכם הדירה, חשוב שתפעלו להגבלת אותן הבטוחות, באמצעות נקיבת סכומים ומועדים ספציפיים. בנוסף, דאגו לכך שישאר בידכם עותק נוסף מהן.
כמו-כן, ניתן ואף רצוי לחייב את בעל הדירה להשיב לידכם את הבטוחות הללו, בתום תקופת השכירות בדירה.
לתשומת לבכם! אנו ממליצים לציין באופן מפורש בהסכם- באילו נסיבות יהא רשאי בעל הדירה לעשות שימוש בבטוחות שלכם, במטרה למנוע מצב שלפיו בעל הדירה יטען להפרת ההסכם מצדכם ויפעל למימוש אותן הבטוחות.
7. ביקור בנכס- מומלץ לציין באופן מפורש בהסכם השכירות, כי בעל הדירה יהא רשאי לבקר בנכס, בתיאום מראש עמכם בלבד, לרבות ציון השעות המקובלות מבחינתכם. סעיף זה רלוונטי, בעיקר במצבים בהם בעל הדירה יהא מעוניין להראות את הנכס לשוכרים חלופיים, או לחלופין, לקונים עתידיים.
מוזמנים ליצור עמנו קשר לקבלת ייעוץ ראשוני בנוגע לעריכת הסכמי שכירות ולכל שאלה בנושא.